راهكار براي تربيت پسران غيرتمند
با كمي تامل در سبك و سياق تربيت ديني در جامعه، به توجه و تمركز اكثريت افراد بر تربيت دختراني با حيا و عفيف پي مي بريم اما اين گونه توجه ها درباره تربيت پسراني غيرتمند كمتر به چشم مي خورد. آيا اين امر نشانگر كم اهميتي اين موضوع است؟
آيا تا كنون به راه كارهاي تربيت پسراني غيرتمند فكر كرده ايد؟ اصلا چرا بايد به دنبال تربيت پسراني با اين خصيصه باشيم؟ آيا غيرت يك خصلت وجودي است و يا نيازمند آموزش و تلقين است؟
با كمي تامل در سبك و سياق تربيت ديني در جامعه، به توجه و تمركز اكثريت افراد بر تربيت دختراني با حيا و عفيف پي مي بريم اما اين گونه توجه ها درباره تربيت پسراني غيرتمند كمتر به چشم مي خورد. آيا اين امر نشان از كم اهميتي اين موضوع دارد؟
در چيدمان فرهنگ زندگي بشري بر اساس آموزه هاي الهي، غيرت مرد پاسدار حريم عفت و حياي زن است. بر همين اساس خداوند غيرت را يك امر فطري قرار داده و منشا اين امر فطري از شجاعت[۱] كه امري پسنديده و لازم براي يك مرد است سرچشمه مي گيرد. شهيد مطهري ريشه غيرت را احساس و عاطفه بشري مي داند[۲]. پس مي توان غيرت را يك امر فطري با بروز و ظهور اجتماعي دانست. مردان غيور، خود به خود به عفت و حياي زن گرايش دارند چرا كه مرد غيور به دنبال حفاظت از ناموس و اولاد خود است و بهترين راه براي اين امر، پاسداري از حريم حيا و عفت زن است. تا بتواند به بهترين وجه ناموس خود را از دستبرد غير در امان بدارد. اما غيرت در پسران نيز همانند حيا در دختران نيازمند آموزش و جهت دهي است تا بتواند به كامل ترين و كارآمدترين وجه ممكن به بروز اجتماعي برسد.
راه كارهاي تربيت پسران غيرت مند
۱٫پرورش فرزند در خانواده اي آكنده از محبت و احترام متقابل
از آنجا كه غيرت برگرفته از احساس مسئوليت و محبت نسبت به عزيزان است، در اولين گام بايد رشته هاي محبت و به دنبال آن مسئوليت هاي ناشي از محبت در خانواده ايجاد شوند. بايد فرزند شما و دغدغه هايش مورد توجه و اهميت پدر و مادر قرار گيرد. اگر پسر بهترين و امن ترين جايگاه براي پركردن خلاهاي عاطفي خود را در خانواده بيابد مي تواند اولين و البته اساسي ترين گام براي رسيدن به اين هدف باشد.
۲ .پدران، جامع ترين و كامل ترين الگوهاي رفتاري براي پسران
به ياد داشته باشيم كه فرزند شما اولين نمودهاي غيرت را در رفتار پدر خود مي بيند. پس آنچه بايد به طور عملي ياد بگيرد جدا بودن حريم غيرت از خشونت است. مبادا خشونت هاي خود را به نام غيرت به فرزند خود معرفي كرده و ساحت فطري و الهي غيرت را در ذهن او مخدوش كنيد. پسر بايد به وضوح ببيند كه غيرت از سر محبت و دلسوزي است و البته نمودهاي آن كاملا منطقي و قابل دفاع است و اينكه گاهي بايد اين دلسوزي ها همراه با از خود گذشتگي باشد. مرد بايد با رفتار خود به فرزندش بفهماند كه به واسطه غيرت است كه بار مسئوليت خانواده را در بيرون از خانه به تنهايي به دوش مي كشد تا مبادا نگاه نااهلي به اهل و ناموسش بيفتد.
۳. دادن شخصيت والا و قابل اطمينان به پسران در نوجواني: او مي تواند تكيه گاه خانواده باشد
اولين نكته در اين كار صبوري و داشتن سعه صدر والدين است چرا كه نوجوان به طبع سن كم و تجربه ناچيزش دچار اشتباهات و افراط و تفريط هايي در اين زمينه خواهد شد ولي در رويارويي با او هيچ گاه نبايد اساس غيرت او را زير سوال برد و با به كار بردن جملاتي نظير «دهنت بوي شير مي دهد» و يا «تو هنوز بزرگ نشدي پس دخالت نكن» شخصيت اورا كوچك كرد. بلكه بايد از او درخواست كنند تا عاقلانه ترين و نيز صميمي ترين راه ممكن را براي بروز غيرت خود انتخاب كند و غيرت او را جهت دهي كنند.
۴.مشورتكردن پدر خانواده با پسر درباره چگونگي حفاظت از حريم خانواده و شريك و سهيم دانستن او در اين امر؛
پدرها بايد بدانند كه در اين مشاوره ها در واقع از فرزند خود مي خواهند تا در غيرتمندي خود همچون يك انسان بالغ رفتار كند. نوجوان شما بايد در ادامه اين مشورت دهي ها براي به ثمر رسيدن نگراني هايش مسئوليت بپذيرد. براي مثال شما مي توانيد مشغله زياد خود را بهانه كنيد و از پسر خود بخواهيد تا شما را ياري كند و براي آسايش خانواده خريدهاي منزل را بر عهده گيرد چرا كه شايسته نيست مادر يا خواهر او براي خريد به بيرون از منزل بروند.
۵. همراه كردن پسر نوجوان خود با گروهي كه دغدغه تدين و غيرت ديني دارند.
به زعم بسياري تاثيرگذاري دوست و همنشين در دوران نوجواني مي تواند بسيار بيشتر از خانواده باشد. پس از همان كودكي پسر خود را با گروهي كه دغدغه تدين و غيرت ديني دارند همراه كنيد. شايد بهترين و در دسترس ترين گزينه مساجد و پايگاه هاي بسيج و البته جلسات و محافل قرآني باشد
۶. دوران بلوغ جنسي پسر خود را دست كم نگيريد؛
دوران بلوغ جنسي كه در بسياري با بلوغ احساسي همراه است، دوران انتخاب هاي عجولانه و دل بستگي هاي ظاهري است. پس بهتر است در اين دوران رفت و آمدهاي خود با خانواده هايي كه حد و حدود پوشش در آنها كامل رعايت نمي شود و يا مردان آنها در غيرت مندي نسبت به ناموس كاهل هستند كمتر كنيد و الگوهاي مناسب را براي او دسترس پذيرتر كنيد.
حضرت علي عليه السلام فرموده اند: بهترين چيزي كه پدر براي فرزند به ارث مي گذارد تربيت است[۳] و نيكوترين تربيت، تربيت فرزندان مومن است. ايمان شاخصه هاي زيادي دارد و يكي از اين شاخصه ها غيرت است. فرموده اند: الغيرة من الايمان[۴]، غيرت از نشانه هاي ايمان است.
كاري از گروه دين و فرهنگ باحجاب
منبع :
[۱](ثمرة الشجاعة الغيره) غرر الحكم و دررالكلم ص۲۵۹، ح۵۵۲۷
[۲]مسئله حجاب ص۶۴
[۳]اصول كافي، ج۸، ص۱۵۰
[۴]بحار الانوار، ج۶۸، ص۳۴۲
- چهارشنبه ۰۳ مهر ۹۸ ۱۱:۰۲ ۱۹ بازديد
- ۰ نظر