ادعاي عشق به خدا ،از كسي كه سجاده دلتنگ حضور اوست ؛ پذيرفتني نيست ...
نماز نجواي عاشقانه با محبوب است ...
توجه خداوند به نمازگزار هنگام قبله
امام باقر (ع ) :اذا استقبل المصلي القبلة استقبل الرحمان بوجهه ، لا اله غيره
آنگاه كه نمازگزار رو به قبله كرد،پروردگار عالم به صورتش رو مي آورد، جز او خدايي نيست .
( بحار الانوار، ج ,82 ص 219 )
حمد و سوره در نماز
امام رضا (ع ) :امر الناس بالقراءة في الصلوة لئلايكون القران مهجورا مضيعا
مردم به خواندن حمد و سوره در نماز به اين جهت موظف شده اند كه قرآن مجيد متروك و ضايع نشود.
( من لا يحضره الفقيه ، ج 1، ص 84 )
تعليم سوره حمد
پيامبر (ص ) :منها ما روي عن النبي - صلي الله عليه واله - انه قال لجابر بن عبدالله الانصاري : يا جابر! الا اعلمك افضل سورة انزلهاالله في كتابه ؟ فقال له جابر: بلي بابي انت و امي يا رسول الله ! علمنيها. قال :فعلمه "الحمد" ام الكتاب . ثم قال : يا جابر! الااخبرك عنها؟ قال : بلي ، بابي انت و امي يا رسول الله ! اخبرني .قال : هي شفاء من كل داء الا السام
از پيامبر (ص )روايت شده كه به جابر بن عبدالله انصاري فرمود: اي جابر، آيا برترين سوره اي راكه خدا در كتابش نازل فرموده به تو نياموزم ؟ جابر عرض كرد: آري پدر و مادرم فداي تو باد اي رسول خدا، آن را به من بياموز. پس رسول الله سوره "حمد"(ام الكتاب ) را به او تعليم داد و فرمود: اي جابر آيا آگاهت نسازم از اين سوره ؟عرض كرد: چرا، پدر و مادرم فداي تو باد يا رسول الله ! از آن مرا باخبر ساز.فرمود: آن شفاي هر دردي است جز مرگ .
( تفسير عياشي ، ج 1، ص ,20 حديث 9 )
خشوع زينت نماز
پيامبر (ص ) : الخشوع زينة الصلاة
خشوع ، زينت و زيورنماز است .
( بحار الانوار، ج ,77 ص 131 )
خشوع در نماز
امام صادق (ع ) : اذا كنت في صلاتك فعليك بالخشوع و الاقبال علي صلاتك فان الله تعالي يقول : "الذين هم في صلاتهم خاشعون "
هرگاه در حال نمازبودي ، بر تو باد به خشوع و توجه كامل به نماز، چون خداوند در قرآن مي فرمايد: "اهل ايمان كساني هستند كه در نماز خشوع مي ورزند".
( فروع كافي ، ج 3، ص .300 ميزان الحكمه ، ج 5، ص .379 بحار الانوار، ج ,84 ص ,84 ص 260 )
خشوع چيست ؟
پيامبر (ص ) : ما الخشوع ؟ قال : التواضع في الصلاة و ان يقبل العبد بقلبه كله علي ربه ...
از پيامبر اكرم (ص ) سؤال شد: خشوع چيست ؟ فرمود:فروتني و خاكساري در نماز و اين كه بنده با تمام قلبش به سوي خدا برود...
امام رضا(ع) در باره فلسفه و حكمت اذان مىفرمايد:
1 - آنكس را كه فراموش كار است، ياد آور باشد و آنكس را كه غافل است متنبه سازد. 2 - فهماندن وقت نماز، براى كسيكه اشتغال دارد.(مشغول به كار است) 3 - دعوت مردم به پرستش خالق و ترغيب در آن است. 4 - اذان گو، اقرار به توحيد دارد و ايمان را آشكار مىسازد و اسلام را اعلان ميكند و آنكس را كه فراموش كرده يادآورى مىنمايد.(منلايحضرهالفقيه،ج 1،ص 299)
علاوه بر مطالب بالا، در باره فلسفه اذان،مي توان به موارد زير هم اشاره كرد:
الف - اذان و اقامه، توجه و آمادگى براى نمازگزار است و در اثناى آن، زمينه و استعداد پيدا مىشود كه انسان، با ادب بيشتر، خشوع فزونتر و عرفان عميقتر در پيشگاه حضرت حق قرار گرفته و با معبود و محبوب حقيقى خويشتن سخن بگويد و دمساز گردد.
گل نغمه زيباى خدايى است اذان
پروانه باغ دلگشايى است اذان محبوب تمام حق پرستان زمين
پيغام رسان روشنايى است اذان
ب - اذان موجب صفاى باطن و شادى و نشاط روح است. پيامبر(ص) هنگام فرا رسيدن وقت نماز، به بلال ميفرمود: »اى بلال! اذان بگو و ما را با آن روح ببخش (ارحنا يا بلال)»
ج - زمانى كه صداى نيكوى اذان، فضا را معطر ميسازد و به نماز گزاران مژده ميدهد كه هنگام سخن گفتن با خدا فرا رسيده است.
پس آنان آماده نماز ميشوند و به سوى مساجد و نمازخانه ها حركت ميكنند رسول خدا(ص)فرمود: «هرگاه مؤذن بگويد: الله اكبر»،خداوند ميفرمايد: اى امت محمد مهياى نماز شويد و شغل دنيا را ترك كنيد».(مناهج الشارعين، ص 180)
د - قبل از اسلام مسيحيان با ناقوس، يهوديان با دميدن در بوقها، آتش پرستان با روشن كردن آتش و مردم را به عبادت دعوت ميكردند؛ ولى اسلام آمد و به جاى اينها اذان را انتخاب كرد كه در آن مردم با كلمات خوب و دلنشينى به مسجدها فرا خوانده ميشوند و از طرفى با شنيدن و گفتن نام خدا، پيامبر و... آماده نماز خواندن مي گردند.
ه)اذان آدمى را به ياد خدا مي اندازد و با بزرگى و عظمت او آشنا ميسازد؛ با گفتن «الله اكبر» به بزرگى، جلالت شأن، عظمت و توانايى خدا اعتراف مىكنيم و با بيان «لا اله الا اله»، به يگانگى و بى شريكى او شهادت ميدهيم.
- یکشنبه ۱۸ بهمن ۹۴ ۱۵:۱۵ ۱۶۴ بازديد
- ۰ نظر