نظر اسلام در مورد كار زن
امام صادق از پدرشان امام باقر (ع) روايت كرده اند كه آن حضرت فرمود:
«اميرالمؤمنين و فاطمه عليها السلام از پيامبر خدا (ص) درباره كارها داورى خواستند. آن حضرت حكم نمودند كه فاطمه عليها السلام كار داخل منزل را انجام دهد و على عليه السلام كار بيرون منزل را.
امام باقر مي فرمايد فاطمه (س) فرمود : جز خدا كسى نمى داند كه چه اندازه من شادمان شدم كه رسول خدا بار برخورد با مردان نامحرم را از دوش من برداشت (و موظّف به كارهاى بيرون نكرد كه بايد در برابر مردان بايستم و با آنان برخورد داشته باشم. (منابع فقه شيعه (ترجمه جامع أحاديث الشيعة)، ج25، ص 507)
اين روايت به خوبي نشان مي دهد كه آنچه زن بايد به تاسي از حضرت زهرا براي خود بپسندد و بدان خشنود باشد كار در منزل است . علاوه بر آنكه در اين روايت تقسيم كننده پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله است پيامبري كه كارها و تصميمات او نشان دهنده امر مورد پسند و رضايت خداست.
نظر قرآن در مورد كار زن در بيرون از منزل
گويا تنها جايي كه در قرآن از كار زن در بيرون منزل سخن به ميان آمده است در آيه 23 سوره قصص است كه جريان حضرت موسي و دختران شعيب را نقل مي كند:
وَ لَمَّا وَرَدَ مَاءَ مَدْيَنَ وَجَدَ عَلَيْهِ أُمَّةً مِّنَ النَّاسِ يَسْقُونَ وَ وَجَدَ مِن دُونِهِمُ امْرَأَتَينِْ تَذُودَانِ قَالَ مَا خَطْبُكُمَا قَالَتَا لَا نَسْقِى حَتىَ يُصْدِرَ الرِّعَاءُ وَ أَبُونَا شَيْخٌ كَبِير.
و چون به آب مدين رسيد بر آن آب گروهى از مردم را ديد كه [به حيوانات] آب مى نوشاندند و پايينتر از آنان دو زن را يافت كه حيواناتشان را باز مى دارند، گفت: شما براي چه اينجا هستيد؟ گفتند: به حيواناتمان آب نمى دهيم تا آنكه چوپانان حيوانات خود را باز گردانند. و پدرما پير كهنسالى است
اما از اين آيه بر خلاف انچه كه عده اي پنداشته اند جواز كار زن در بيرون از منزل به صورت مطلق بر نمي آيد چرا كه از تاكيد آن دو دختر بر پير بودن پدرشان در جواب حضرت موسي عليه السلام معلوم مي شود كه آن دو اگر پدرشان توانائي داشت به دنبال گوسفندان نمي آمدند چنانچه در ادامه داستان در همين سوره هم مي بينيم آنها پس از همين اتفاق به نزد پدر رفته از او مي خواهند كه حضرت موسي را كه شخص قوي و اميني يافته اند به خدمت بگيرد گويا كه تا آن موقع شخصي اينچنين يافت نشده بود تا حضرت شعيب گوسفندانش را بدو بسپارد و دخترانش به ناچار به دنبال گوسفندان نروند.
بنابراين از اين آيه - بر خلاف آنچه پنداشته شده - استنباط مي شود كه كار كردن زن مومنه در بيرون از منزل -بدور از بحث فقهي آن- در غير مورد ضرورت پسنديده نيست و زنان مومنه سعي بر اين دارند كه در اين ورطه قرار نگيرند چنانچه در مورد حضرت زهرا سلام الله عليها نيز در روايت پيش مشاهده نموديم.
نكته ديگري كه از اين آيه فهميده مي شود آن است كه زن در صورت انتخاب يا ناچاري به كار در بيرون از منزل نيز بايستي فعاليت خود را بگونه اي تنظيم كند كه حتي الامكان اختلاط كمتري با مردان داشته باشد.
- پنجشنبه ۰۸ تیر ۹۶ ۰۷:۰۹ ۱۷ بازديد
- ۰ نظر